Markkinoiden halvin haulikko tulee Venäjältä

Baikalin yksipiippuisessa on haastetta

Laaki ja saalis.

Tai huti ja armoton … ketutus. Ilman paikkolaukauksen madollisuutta.

Haulikkometsästys perinteisesti suoritettuna on juuri tällaista, ja sitä on tarjolla, jos ostaa kotimaan markkinoiden haulikon, joka on Baikalin IJ 18 M.

Kertalaukaus-Baikalissa on vain perusasiat kohdillaan.–haulikko.

Izhevskiläisen aseen omistajaksi pääsee halvimmillaan 129-145 eurolla, kun hakee oikean ostopaikan netin kautta. Asetta suositellaan ensiaseeksi nuorelle, joka vasta lähtee kokeilemaan metsästystä. Amerikan ihmemaassa ja Kanadassa, jonne Baikalia myydään myös tuhansin, asetta myydään ”klassikkona” tai ”perinnehaulikkona”.

Yksi piippu – yksi laukaus –periaatetta voidaan tarkastella niin monella tavalla.

Perusasiat tarjolla – eikä sitten muuta

Yksipiippuinen haulikko on kevyt kantaa ja venäläisvalmisteisena varmasti edullinen valinta niin aloittelijalle kuin kokeneellekin metsästäjälle. Baikal-merkeissä ei tavallisesti mitään lisäherkkuja ole matkassa, mutta karuina ja kestävinä aseina niillä kyllä saa riistaa metsässä – kunhan ensin oppii niillä ampumaan.

Aseessa on kuitenkin kovakromattu piippu ja hylsyejektori, eli rakennekynsiään ei katkaise, kun kone heittää itsessään ammutun hylsyn ulos.

Aseen kaliiperi on 20/76, ja piippu on poraukseltaan kiinteästi täyssuppea. Piipun pituus on 71 senttiä ja koko aseen pituus 113 cm. Ainoana luksukseen viittaavana seikkana voidaan katsoa olevan pähkinäpuutukki ja jotain sentään siinäkin vielä, nimittäin hihnalenkit. Halvin hinta toukokuun lopulla Urheilupajala myi aseita huokeimpaan hintaan, 129 euroa eli ylioppilas- tai rippijuhlarahoilla aseen saa helpostikin, jos ei jopa tyhjiä pulloja keräilemällä.

Aloittelijalle tai haasteita hakevalle

Baikalista huudellaan kaiken näköistä vaan haulikko sekin on, ja Suomeen niitä on myyty asemerkin olemassaoloaikana kymmeniä tuhansia. Halpa, kestävä ja toimii kuin juunan vessa.

Baikal ei ole järin tasapainoisen haulikon maineessa, kuten ei moni muukaan halvemmista. Tasapainoisuus tarkoittaa sitä, että ampujan ylävartalon ja käsien ei tarvitse tehdä paljon töitä pitääkseen aseen ampuma-asennossa. Eli aseen painopiste pitäisi siis olla aika keskellä ampujan henkilökohtaiseen fysiologiaan sopien.

Tasapainoisuus on varsinkin nuorille ampujille tärkeä juttu siitä syystä, että varsinkin pienikokoisimmille tulee etupainoisilla aseilla aika erikoisia näköisiä ampuma-asentoja, jotka saattavat haitata ammuntaa koko loppuelämän. Tai ainakin niistä on työläs pois oppiminen.

Tosiasia on kuitenkin se, että ampuja oppii aseeseensa, oli se millainen tahansa, kun vain tarpeeksi harjoittelee. Oli ase sitten kuinka loistava tai kelvoton tahansa, ampujan kroppa oppii toimimaan sen kanssa. On muistettava, että kallis ase ei tee loistavaa saamamiestä kuten kelvoton ase ei tee huonoa metsästäjää. Jahtitaidot opitaan muualla ja tärkeintä on se, että ampuja saa omille mitoilleen sopivan aseen.

Baikal on mainio valinta ensimmäiseksi aseeksi tai sellaiselle metsästäjälle, joka kaipaa sen yhden ja ainoan laukauksen haasteita. Ainahan voi vaihtaa isompaan, parempaan ja kalliimpaan, jos metsästys tuntuu omalta jutulta.

Antti Kauranne

 

Kuvatekstit:

Baikal01:

Izhevskiläiset haulikot herättävät tunteita molempiin suuntiin. Tosiasia on, että niitä kuitenkin ostetaan ympäri maailman, eli on niillä sijansa markkinoilla.

 

Baikal02: Karu työkalu eikä muuta. Baikal-18.

 

Baikal03: Yhden laukauksen filosofia kasvattaa ampujaa.