Nainen ja ensimmäinen oma lintuluodikko

 

Naisen ase on naisen ase on naisen ase 😉

Ruger American .22WMR toimii jopa jänikselle ja hanhelle

Espoolainen Päivi, 35, suoritti syksyllä metsästäjätutkinnon ja hankintaan tuli ensimmäinen kivääri. Heti aluksi oli selvää, että kaliiperiksi tulisi .22WMR; Winchester-tehtaan 1950-luvulla kehittämä reunasytytteinen  .22-kaliiperinen patruuna.

Valinta oli loppujen lopuksi nopea  ja helppo: Espoon Kauklahdessa toimiva Printec oli lähin aseliike, ja sinne suunnattiin alun perin haulikkoja katsomaan. Myyjän kanssa tuli puheeksi myös .22WMR-kaliiperisen mahdollisuus, kun molempiin oli luvat käsilaukussa.

Tiskille nousi Rugerin tuore malli American Rimfire .22WMR, ja koettelun jälkeen ryhdyttiin tekemään kauppaa.

.22 Magnumina myös tunnettu kaliiperi riittää kaikkeen siihen riistaan, mitä Päivi aikoo tulevaisuudessa metsästää. Hirvijahtiin ei ole hinkua eikä Espoossa asuvalla oikein mahdollisuuksiakaan, mutta pienempiin riistalajeihin sen sijaan kyllä. Vesilinnustuksen lisäksi mahdollisia saalistettavia olisivat Suomen yleiset kaurista pienemmät riistaeläimet, kuten esimerkiksi metso, teeri, hanhi, metsäjänis, rusakko, kettu, supikoira, ja mäyrä.

Kaliiperin tehot ovat lähtönopeudeltaan  582 metriä sekunnissa, kokovaippaisen luodin paino on 2,6 grammaaa ja lähtöteho aseen piipun suulla 440 joulea sekä 100 metrin päässä vielä 200 joulea.

Suomessa pyydettävän riistan 1-luokassa vaaditaan luodin painoa vähintään 2.5 grammaa ja osumaenergiaa sadan metrin päässä piipunsuulta vähintään 200 joulea (E100 > 200 J).

Hello, Kitty!

Myös .22WMR-patruunoiden edullinen hinta verrattuna esimerkiksi .222 – tai .223-kaliipereihin miellyttää tuoreen aseen omistajaa. 50 patruunan rasian saa edullisimmillaan jopa alle 15 euron, kun verrokeista saa maksaa ainakin kaksin-, usein myös kolmin- ja joissakin tapauksissa jopa nelinkertaisesti enemmän.

– Aseen synteettinen tukki ja mattamustat teräsosat ovat helppohoitoisia, kestäviä  ja kauniita, aseenomistaja kehuu kiväärinsä ominaisuuksia.

– Myös aseen pieni kokonaismitta ja erityisesti paino tekevät siitä helposti käsiteltävän ja nopeasti suunnattavan. Ja onhan Ruger tunnettu amerikkalainen asemerkki, jolla on kokemusta laadukkaasta valmistuksesta jo vuosikymmeniltä.

– 22-Magnumin pienempi rekyyli sopii minulle paremmin, Päivi perustelee, sillä hänellä on pysyvä työperäinen olkapäävamma.

Perustelu onkin asiallinen, sillä .22WMR:n ruutimäärä, noin 12 grainia eli 0,77 grammaa on melkein puolet pienempi kuin esimerkiksi .223-kaliiperisen, jossa ruutia on jopa 21-22 grainia. Rekyyli jää vaimeammaksi, ja kun aseen perään voi hankkia vielä pehmennyslevyn, niin rekyyli on käytännössä vallan olematon.

 

Kelpo isonveljen pikkuveli

Ruger American on kuin isompikin luodikko mutta minikoossa: sopii naisille ja nuorille lyhyiden mittojensa vuoksi.

 

Ruger American Rimfire kaliberissa .22WMR on yksi markkinoiden edullisimmista tämän kaliiperin kivääreistä. Se soveltuu hyvin melko lyhyiltä etäisyyksiltä 50-100 metriä tapahtuvaan metsästykseen. Tähän kaliiperiin on saatavilla patruunoita, jotka täyttävät metsästyslain vaatimukset myös metsäkanalintujen, hanhien ja jänisten metsästykseen.

Ruger Rimfire on .22WMR-kaliiperiin rakennettu pienoiskivääriversio Rugerin American Rifle –metsästyskivääristä, joka nähtiin markkinoilla vuonna 2013. Kiväärissä on 60 asteen lukkopultti. Piekkariversiossa  on 9 patruunan rumpulipas, joka on tuttu ja hyväksi todettu erikoinen ratkaisu jo iäkkäämmästä Ruger M77/22 .22WMR pienoiskivääristä. Rumpulippaaseen käyvät kaikki 10/22® yhteensopivat lippaat .

Ase on tuunattavissa ampujan harrastuksen mukaan, sillä siinä on vaihdettava peräkappale. Toinen peräkappale on korkeudeltaan sopiva avotähtäinkäyttöön ja toisessa on korotettu poskipakka, mikä on hyvä kiikaritähtäintä käytettäessä. Valokuituiset Williamsin avotähtäimet ovat vakiona. Kivääri on helppo vaihtaa nuorisolta aikuiskäyttöön, naisampujalta miehelle, avotähtäimiltä kiikarikäyttöön ja toisin päin.

Erinomaista on, että tämän hintaluokan aseessa on sekä säädettävä laukaisukoneisto ja sen lisäksi myös peukalovarmistin tukin kaulalla. Power Bedding –petauksessa teräsinsertti on valettu tukkiin. Säädettävä Ruger Marksman laukaisukoneisto tarjoaa valinnan varaa laukaisuun vastuksilla 1,36 – 2,27 Kg. Muovitukki on pedattu rautoihin alumiinipaloilla ja aseen kylmätaottu piippu on vapaasti värähtelevä. Aseen lukonkehyksen päällä on 11mm hanhenpyrstökisko kiikarinjalkojen kiinnittämistä varten. Kehyksessä on myös valmiit ruuvinreiät Weaver-kiskopalojen kiinnittämistä varten.

Rugerin piekkariversio on lompakkoystävällinen vaihtoehto runsas  vuosi sitten esitellyn isonveljen Ruger Americanin mallin mukaan. Näkyvin tähän viittaava piirre on musta keinoainetukki ja mattamustat raudat.

 

Ruger American

Kaliiperi 22 WMR.

Lipas: rumpu, 9 ptr

Piippu: 51 cm

Rihlaus: 1:14″ RH

Kokonaispituus: 104 cm

Paino: 2,72 Kg

Hinta: 400 € Printec Espoo

 

Antti Kauranne