Vetopituus optimaaliseksi lyhyemmällä aseella – Myös pienempikasvuisille on sopivia jahtiaseita


Ruger American Rifle Compact on lyhin metsästysväljyinen luodikko markkinoilla olevista malleista. Pyörivä sylinterimakasiini vetää sisäänsä jopa yhdeksän paukkua, kaliiperista toki riippuen.

Vetopituus, length of pull, (LOP) on se mitta, joka muodostuu ampujan olkavarteen tuetun aseen tukin perästä liipaisinetusormeen.
Vetopituudella ja tukin mitalla on paljon tekemistä ampumisen tarkkuuden ja etenkin mukavuuden kanssa.
Aseen tukki on ampujalle oikean mittainen, kun aseen perä on kyynärtaipeessa, jja liipasinsormi aseen liipasinkaarella ranne suorana.
Miksi tällä on merkitystä?
Siksi, että jos aseen tukki on liian korkea, menevät laukaukset yli ja vastaavasti matala tukki vie ali. Tukin pituus ja sivutaivutus vaikuttavat niin ikään tähtäyslinjaan ja aseen asettumiseen ampuma-asentoon.

Ihmisten koossa ja käsivarsien mitoissa on melkoisia eroja: suomalaisen miehen keskipituus on 178 senttiä, naisen 167. Suomalaisen miehen paidan hihan pituus M-koossa on 84 senttiä, naisen 76. Sylimitta eli auki levitetyn kahden käden mitalla on eroa miehen ja naisen välillä noin 15 senttiä, ehkä enemmänkin. On selvää, että nämä mittasuhteet vaikuttavat pitkän aseen, kuten haulikon hallintaan.
Naisilla on yleensä myös miehiä lyhyemmät käsivarret, pienemmät kämmenet, pidempi kaula, korkeammat poskipään luut, isommat rinnat, erilainen ja heikompi lihaskoostumus. Aseen sovittaminen on siis erilaista kuin miehelle. Toki aseella, joka on liian pieni, lyhyt , painava tai pitkä oppii myös ampumaan, mutta nautinto se ei tule olemaan. Etenkin kivuliaat rekyylivammat poski- ja olkapäissä saattavat aiheuttaa paukkukammon, joka vaikuttaa koko ampumasuoritukseen ja sitä kautta myös osumien tarkkuuteen.


Kevempää ja lyhyempää asetta naisille

Koska kauniimman sukupuolen ylävartalon ja käsivarsien lihaksisto on heikompi kuin raaemmilla lajikumppaneillaan, kevyempi ase muodostuu helpommaksi käsitellä. Valitettavasti myös kevyempi ase antaa tukevamman rekyylipotkun kuin raskaampi, mikäli ammutaan samaa patruunaa. .
Yleensä ottaen naisille suositellaan joko naisten tai nuorten malleja ensiaseiksi. Tämä ei kuitenkaan ole pakon sanelema ratkaisu, sillä jos kauniimman sukupuolen edustaja saa käsiinsä täysimittaisen 12-kaliiperisen haulikon, tai metsästysväljyisen ”aikuisten koon” luodikon, jolla ampuminen tuntuu luontevalta ja paukut menevät sinne, minne niiden pitääkin, niin miksi hakea vauhtia junnusarjoista?


Ase kohtaa kropan viidessä kohdassa


Pitkä ase on kosketuksissa viiteen eri kohtaan ampujan yläruumiissa. Perän takalevy osuu olkapäähän ja hartian seutuun, poski tukin yläosaan, liipaisinkäsi aseen liipaisinsuojan kaareen, liipaisinsormi liipaisimelle ja tukikäsi etutukkiin. Asetta kannattaa koetella käsissä näillä otteilla ja liikutella sitä vasemmalta oikealle ja koetella, kuinka luontevasti se liikkuu. Kykeneekö tähtäinsilmä seuraamaan tähtäinkiskoa ja jyvää, kuinka luontevaa on aseen käsittely ja suuntaaminen? Yleensä naisilla pisimmät mahdolliset, haulikon 28-tuumaiset piiput saattavat tuntua jo ongelmallisilta ja aseen liikuttaminen menee heilutteluksi, ei suuntaamiseksi.
Lyhyempien pitkien aseiden, kiväärien ja haulikoiden puolestapuhujille on toinenkin argumentti: lyhyempi ase on kevyempi kantaa, ja tästä on etua etenkin liikkuvassa jahdissa. Kytisjahdissa puolen kilon erolla ei juuri ole merkitystä, aseen käsiteltävyydellä sen sijaan on.
Tosiasia on kuitenkin se, että mitä pidempi on aseen piippu, sen tarkemmin se ampuu – mutta yhtä lailla tosiasiaksi jää, että jos aseen tuki on käsivarren ja hartiaseudun mittoihin liian lyhyt tai pitkä, ei tarkasta ampumisesta tule juuri mitään. Tässä jutussa esitellään muutama lyhyemmäksi ja/tai kevyemmäksi suunniteltu ratkaisu aloitusaseeksi

Mossberg 500 Super Bantam Deer/ Field Combo

Amerikkalainen Mossberg on valmistanut mielenkiintoisen haulikon, joka on väljyydeltään 20-kaliiperinen ja vaihtopiippuinen. Vekotin on todellinen monikäyttöase, sillä toinen piippu, rihlatta 24-tuumainen, on tehty kaurisjahtiin, sillä ammutaan slugeja eli täyteisiä.
22-tuumainen lintupiippu on varustettu kahdella supistajalla. Kuten yleensäkin Mossbergin aseissa, varmistin on tehty molempikätiseksi. Aseen perän pituutta voi säädelllä peräti kahden jatkopalan avulla, eli tästä luulisi kyllä syntyvän sopivan mittainen tuliluikku jo rippikouluikäiselle. Aseen lukko perustuu jo vuosikymmeniä koeteltuun ja hyväksi havaittuun Mossberg 500:aan ja pienokaisen kokonaispaino on vain 2,49 kiloa. Kokonaismitta on 98 tai 1010 senttiä, riippuen siitä, kumpi piippu aseessa on.
Jenkkilässä suositeltu vähittäismyyntihinta on 522 taalaa.


Savage 11 XP Youth Combo

Savage-asetehdas oli ensimmäinen, joka aikanaan ryhtyi valmistamaan aseitaan sarjatuotantona myös vasenkätisille. Tehtaan nuorille tai pienikokoisille ampujille suunniteltu on valmis paketti, sillä siihen tulee jo tehtaalla valmiiksi asennettu Nikonin 3-9×40 –kiikaritähtäin mukana.
Aseen kaliiperivalikoima alkaa lintu- ja kaurisväljyisestä, mutta sitä saa myös yleiskaaliperiin väljyyksien ollessa .223, .243, 7mm-08 ja .308. Kuten kaikkia Savagen suosituimpia malleja, myös tätä saa vasureille tukitettuna ja lukotettuna.
Varsinaista luksusta käyttäjän kannalta on se, että luodikossa on Savagen säädettävä AccuTrigger-liipasin. Jenkkilässä suositushinta on noin 620 taalaa.
Aseen kokonaispaino on 3,175 kiloa ja kokonaispituus 99 senttiä – junnumittoja kerta kaikkiaan!

CZ 455 American Combo

Alun perin tsekkiläinen Ceska-asetehdas nousi maihin jenkkilässä muutama kymmenen vuotta sitten, ja brändi nousi vallan uuteen kukoistukseen uudella mantereella. Keskihintaiset, kestävät ja tarkat aseet ovat saavuttaneet hyvän maineen, ja tehtaalla on ollut mahdollisuukai tehdä kokeiluja, jotka epävarmemmassa asemassa olisivat jääneet tekemättä.
Mielenkiintoinen luodikkoratkaisu on CZ 455 American Combo, jossa on vaihtopiippumahdollisuus mukana. Tehtaalla aseeseen on asennettu .22-kaliiperinen piippu, ja sopii ampumaharjoitteluun, mutta paketissa on mukana myös .17 HMR, joka Suomessakin kelpaa jo metsästykseen. Aseen piipun vaihto on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi; kaikkiaan neljää kuusiokoloruuvie aukomalla ja sulkemalla saadaan metsästyspiippu ratapiipun sijalle, ja sitten ei kun jahtiin.
Aseessa on säädettävä liipaisin ja kaksitoiminen varmistin. Kiikaritähtäin on asennutettava jaloista lähtien asesepällä. Aseen suoraselkäinen perä on turkkilaista pähkinäpuuta.
Kuten muutkin tämän jutun aseet, CZ 455 American Combo on mitoiltaan kevyt ja lyhyempikätisille sopiva: 3,120 kiloa ja kokonaispituus vain 96,5 senttiä.

Winchester SXP Compact

Winsun SXP on haluttu ase, jota saa 12- ja 20-kaliiperisena. Pienempi väljyys on rekyylinsä puolesta sopivampia aloittelijan ensihaulikoksi, ja patruunoiksi käyvät joko 70- tai 76-milliset. Kaliiperi- ja piipun pituusaihtoehtoja on kaikkiaan viisi.
Mitoiltaan haulipyssy on pienikasvuisellekin sopiva, ja pumppumekanismi pienentää myös rekyyliä, joten vekotin on mukava käyttää. Varmiston liipasinkaaren tuntumassa ja nopea ja helppo käyttää. SXP kuuluu sarjaan edulliset pumppuhaulikot – ja on muuten myynnissä Suomessakin useassa aseliikkeessä, mutta tämän luokan haulikoista oiketen siinä on pähkinäpuinen perä synteettisen sijaan. 20-kaliiperista saa piipun pituuksilla 24 ja 28 tuumaa ja 12-kaliiperista 26 tai 28 tuumaa.

Tehdas on myös tunnistanut asiakaskuntapotentiaalissaan sen ikuisten pikkupoikien joukon, joita myös joskus ikävästi liipasinhulluiksi haukutaan. Aseen tavallista sutjakkaampi pumppuliike mahdollista brändin erikoisemman sloganin juuri tämän aseen kohdalla: ”voit ampua kolme patruunaa puolessa sekunnissa”.

Aseeseen tulee mukana kolme vaihtosupistajaa. Jenkkilän suositushinta on karvan alle 400 taalaa, Suomessa aseen saa alle 500 eurolla. Aseen paino pyörii kolmen kilon hujakoilla ja kokonaismitta pisimmillään, 28-tuumaisella piipulla 121 senttiä, 24-tuumaisella 10 senttiä vähemmän.
Ruger American Rifle Compact

Asetehdas Ruger onnistuu aika ajoin luomaan todellisia menestystarinoita, ja Ruger American Rifle Compact on ollut yksi niistä.
Synteettisellä ukilla varustettu ase on tarkka ja kestävä, sen kaliiperivalikoima on mittava ja kokonaispituudeltaan se on erinomaisen sopiva aloittelijan ja miksei kokeneemmankin metsästäjän luodikoksi. Kun kaliiperit alkavat .22- ja .22-magnum- koosta ja jatkuvat ”oikeisin” metsästyskaliipereihin 223, .22-250, .243, 7mm-08 ja vieläpä yleispätevä .308, niin kiväärillä on tarjota vaihtoehto ihan kaiken riistan metsästykseen. Aseessa on säädettävä liipasin ja nerokas, pyörivä patruunamakasiini.
Aseessa on kylmätaottu vapaasti värähtelevä 18-tuumainen piippu, jolla saa ammuttua todella pieniä kasoja radalla. Kiväärin paino on vaivaiset 2,721 kiloa ja sen kokonaispituus on 96,4 senttiä, joka tekee siitä lyhimmän metsästykseen sopivan nykyaikaisen luodikon.
Sen voi vissiin mainita, että kirjoittajan perheen asekaapissa tuollainen on asustellut viitisen vuotta ja että ase on koetusti todella hyvä hankinta –ja sitä saa myös Suomesta useista aseliikkeistä varsin edulliseen hintaan.

Mossberg Patriot Youth Super Bantam

Toisilla asetehtailla on tuotekirjoissaan enemmän spektriä kuin toisilla, oli kysymyksessä sitten haulikko tai kivääri, ja Mossberg on yksi näitä. Nuorisomalliksi on tarkoitettu Patriotic Youth Super Bantam. Kaliipereissa on varaa valita väleiltä .243 Win, 7mm-08 Rem ja .308 Win, eli aivan vakavasti pieneen kokoon toteutetusta metsästyskivääristä puhutaan. Aseesta on tarjolla myös pakettiversio, jossa on mukana tehtaalla esiasennettu 3-9×40 –kiikaritähtäin.
Tukki on synteettinen ja siitä on saatavilla erilaisia värivaihtoehtoja alkaen asiallisen yksivärisen tummasta päätyen riemukirjaviin maastokuvioihin, hehkeimpänä näistä ehkä Muddy Girl Camo”, eli ”Mutainen tyttö –maastokuvio”.
Aseen piippu on 20 tuumaa, siinä on irroitettava viiden patruunan lipas. Kokonaispaino on 3,4 kiloa ja kokonaispituus 97.9 senttiä. Suositushinta jenkeissä on alle 400 taalaa.

Stevens 301 – kertalaukaushaulikko

Savage Arms valmistaa aseita myös Stevens-merkillä. Menneiden aikojen nostalgiaa tarjoille Stevensin 301 –kertalaukauksellinen haulikko. Ase lienee yksi jenkkilän halvimmista, sillä sen suositushinta on vaivaiset 173 taalaa.
Jos olisin hankkimassa iltatähdelleni ensimmäistä haulikkoa, se olisi vrmasti juuri tällainen: helppo käyttää, kestää isältä seuraaville sukupolville, helppo huoltaa, purkaa ja koota. Varmistin on vasemmalla kädellä. Aseessa on vain 22 tuuman piippu, ja sitä saa kaliipereissa .410, 20 ja 12 lueteltuna pienimmästä suurempaa.
Saattaa olla, että kertalaukaus-ideologia alkaisi jossain vaiheessa nuortakin ampujaa ärsyttää, mutta kun voi laukaista vain sen yhden paukun kerrallaan, sitten hylsy pitää poistaa ja asetella seuraava kuti piippun, sitä saattaisi oppia paukkupihiksi metsästäjäksi puolari-iloittelijan sijaan.
Varttuneempaa metsästäjää, jolla ase- ja metsästyslupa on ollut kohta vuosisadan puolikas, aseen yksinkertainen muotoilu ja juuri se yhden paukun ajatelma on viehättävä: vastaavanlaisia ratkaisuja näkee yleensä kotiseutu- tai Metsästysmuseossa.
Aseen pituus on 96,2 senttiä ja paino vaivaiset 2,4 kiloa.

Antti Kauranne

Kuvatekstit:

Mossberg Patriot Youth Super Bantamissa perän jatkopaloilla saa aseen tuunattua vetopituudelleen sopivaksi. Synteettisessä tukissa on myös asiallisempi yksivärinen vaihtoehto. Aseen paino on 3,4 kiloa ja kokonaispituus 97.9 senttiä.
Stevensin 301 on haulikkonostalgiaa parhaimmillaan … Kertalaukausmalli, lisäpaukkuoptiota ei ole.

Stevensin tähtäinlaitekin on nostalgiaa; metallijyvä, mutta sentään messinkinen.
Varmistin on karkeatekoinen ja sijaitsee vasemmalla puolella lukkokehystä.

Winchesterin SXP Compactia mainostetaan markkinoiden tulivoimaisimmaksi pumppuhaulikoksi: ”kolme laukausta puoleen sekuntiin”.

Savagen junnumallin aseen kokonaispaino on 3,175 kiloa ja kokonaispituus 99 senttiä – junnumittoja kerta kaikkiaan!

Mossberg 500 Super Bantam Deer/ Field Combo –paketti tarjoaa samaan runkoon vaihdettavan slugi- tai tavallisen haulipiipun.

CZ:n nuorisomalli tarjoaa ampuma- ja rataharjoitteluun sopivan .22 – kaliiperiseen sekä .17 HR –metsästysväljyisen piipun.

M