Suomi on jenkkien mielestä hyvä asemaana

Kodinpuolustuskampanjajulisteissa jenkkilässä tehdään asiat selviksi konkreettisella tavalla: ”Tunkeutujalla kestää 20 sekuntia päästä makuuhuoneeseeni. Olen valmis kymmenessä. ”

”Suomi on maailman yhdeksänneksi paras maa omistaa ase”

Yhdysvaltalainen verkkojulkaisu Guns and Ammo arvostaa suomalaista asekulttuuria korkealle. Miljoonan kävijän lukema media listaa Suomen yhdeksänneksi parhaaksi maaksi maailmassa omistaa ase.

Parhaaksi maaksi julkaisun rankingissä kohoaa Yhdysvallat, joka ylpeilee ehkä pisimmällä ampuma-asekulttuurillaan ja sillä, että sen perustuslakiin on kirjoitettu kohta, ”second amendment”, jossa taataan kansalaisille oikeus omistaa ja kantaa tuliaseita. Aseiden vapauttamista ajavat kansalaispiirit vannovat tämän perustuslain kohdan nimeen, kun taas aseita vastustavat haluaisivat sen jopa pois perustuslaista.

Aseharrastajien kannalta koetaan miinukseksi se, että muutamat osavaltiot ovat kiristäneet aseiden hankkimis- ja omistamisprosessia ja onnistuneet jarruttamaan tai vaikeuttamaan aseiden hankkimista. Maassa, jossa noin 43 % kotitalouksista omistaa ainakin yhden aseen ja jonka kansalaisilla arvioidaan olevan noin 90 miljoonaa asetta, pienetkin rajoitukset koetaan isoksi asiaksi.

Suomessa paljon aseita kansainvälisesti vertailtuna

Kodinpuolustuskampanjassa vertaillaan palveluskoiran ja aseen hankinnan kustannusten eroja. Laskelman yhteenvetona todetaan, ettei kaikilla ole varaa hankkia koiraa.

Guns and Ammo toteaa Suomen, kuten muidenkin pohjoismaiden, olevan maita, joissa vallitsee vanha ja voimakas metsästysperinne. Se selittää pohjoismaiden verraten suuren asemäärän kansalaisten määrään verrattuna. Sivusto merkkaa suomalaisen asekulttuurin plus-puoleksi sellaisen seikan, että aseiden harrastajat olisivat onnistuneet vuonna 2009 peruuttamaan aselain tiukentamisesityksen. Kun itse on maassa viisi viimeiset vuotta seurannut aselain tiukennuksia ihan lähituntumalta, on pakko ihmetellä, mistä sivusto puhuu – tai olivathan alkuperäiset esitykset nykyistä käytäntöä tiukemmat.

Suomalaisen asekulttuurin nurjiksi puoliksi mainitaan hankala lupahakuprosessi, kantolupa ostoluvan lisäksi sekä se, että hakija joutuu esittämään perustelut ampuma-aseen hankinnalle: metsästys, urheiluammunta tai muu vastaava. Miinusta on sekin, että itsepuolustusta ei tavallinen kansalainen esittää aseen hankinnan syyksi. Samoin yli viiden aseen omistajille asetettu määräys lukittavan asekaapin hankkimiseksi on koettu negatiiviseksi seikaksi vertailussa.

Guns and Ammo listaa suomalaisten aseellisten kotitalouksien määrän 12,81 prosentiksi, mutta toteaa myös, että toisen maailmansodan aikaisten sotasaalisaseiden määrää Suomessa ei tiedä kukaan.

”Sinun valintasi. Pysäytä kaikki hiirestä mieheen. ”Patruunoiden kaliiperiesityksen voi tehdä myös kampanjamielessä.

Ruotsi sijalla seitsemän

Pohjoismaista Ruotsi on rankattu Suomnen edelle sijalle numero 7. Hyvät puolet ovat pitkälti samoja kuin Suomessa, mutta tiukemmasta aselaista huolimatta ruotsalaiset ovat onnistuneet kirimään Suomen edelle. Hankkimisprosessi on hyvin samanlainen, mutta aseharrastajalla saa olla korkeintaan 10 lyhyttä käsiasetta tai kuusi pitkää asetta. Aseiden käyttöä ei sallita metsästyksessä, jos se on rekisteröity urheiluammuntaan tai toisinpäin. Lukittava asekaappi on pakollinen. Assetalouksia ruiotsalaiskodeista on 31.3 %.

Norja on noussut sijalle viisi samoin hyvin perustein kuin Suomi ja Ruotsi. Heikoiksi puoliksi Norjalle todetaan se, että aseen hankkijan on kuuluttava puoli vuotta ampoumaseuraan tai vastaavaan ennen aseen hankkimista, samoin aseen hankkimista mielivän taustojen tarkistaminen eri viranomaisten toimesta ja ampumakokeen suorittamista ennen aseen ostolupaa. Norjassa asetiheys on hyvin samaa luokkaa kuin Ruotsissa.

Guns and Ammo -julkaisun kakkosrankatuksi nousi Tsekin tasavalta, jossa neuvostomiehityksen jälkeen urheiluammunta on noussut kolmanneksi suosituimmaksi urheilulajiksi koko maassa. Tsekeissä asetiheys on 13,2 % ja aseita  noin kymmenmiljoonaisella kansalla runsaat 700 000.  Kolmoseksi kiilasi Sveitsi, joka sallii reserviläisten säilyttävän aseensa kotonaan. Sveitsin asetiheys on 29 % – ja sveitsiläisessä lainkäytössä on mielenkiintoinen kohta: jos aseesi varastetaan ja sitä käytetään väärin, on aseen entinen omistaja myös vastuussa rikoksesta säilytettyään asettaan huolimattomasti.

Antti Kauranne